Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

  

2014.05.05
Ośrodek Badań Żywieniowych na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Ośrodek Badań Żywieniowych, to wyjątkowe miejsce na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, gdzie prowadzone są profesjonalne badania oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia. Ośrodek powstał w październiku 2013 roku w ramach projektu "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych" (koordynator projektu prof. dr hab. Józef Korczak), którego realizacja trwa od 2010 roku. Do dnia dzisiejszego w Ośrodku pojawiło się ponad 300 osób z problemami nadwagi i otyłości, cukrzycą, nadciśnieniem, zaburzeniami wchłaniania żelaza i chorobami zapalnymi jelit.

Pacjenci uczestniczą w projekcie, którego celem jest opracowanie linii produktów o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych, zawierających składniki biologicznie czynne, przydatne w dietoterapii i żywieniu cierpiących na choroby dietozależne. Takie produkty powstały w ramach wspomnianego projektu i w Ośrodku, pod nadzorem zespołu dietetyków i żywieniowców (dr Magdalena Człapka-Matyasik, mgr Małgorzata Fejfer, dr Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, mgr Joanna Mierkiewicz) z Katedry Higieny Żywienia Człowieka, Zakładu Dietetyki (kierownik prof. dr hab. Jan Jeszka) prowadzona jest kontrolowana dietoterapia, podczas której podawane są one pacjentom i oceniany jest efekt zdrowotny ich spożywania.

Pacjenci znajdują się pod jednoczesną opieką dietetyczną i medyczną Ośrodka i współpracujących z nim lekarzy z Katedr i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii, Hipertensjologii, Angiologii i Chorób Wewnętrznych, Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego oraz Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Ośrodek działający przy Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia UP w Poznaniu jest jednym z nowocześniejszych laboratoriów do oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia się w kraju. Na jego wyposażeniu znajdują się unikatowe na skale europejską urządzenia pozwalające precyzyjnie ocenić skład ciała (Bod Pod), oraz gęstość kośćca (densytometr rentgenowski DEXA). Urządzenia te są bardzo przydatne do oceny takich parametrów jak ryzyko osteoporozy i złamania kości czy dystrybucja tkanki tłuszczowej w organizmie. Jedyny w Polsce specjalistyczny analizator składu ciała BOD POD, to przyrząd precyzyjnie określający między innymi gęstość ciała, zawartość tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej metodą pletyzmografii, z uwzględnieniem objętości powietrza w klatce piersiowej. Badanie analizatorem jest bezpieczne, nieinwazyjne i krótkie. Obecnie BOD POD określany jest na świecie jako złoty standard w ocenie składu ciała ze względu na wyjątkową dokładność i powtarzalność wyników oraz możliwość badania różnych grup ludności, w tym również dzieci. W Ośrodki znajduje się też wysokoczuły densytometr rentgenowski DEXA, marki Lunar, który za pomocą niskich dawek promieniowania rentgenowskiego dokonuje precyzyjnego pomiaru gęstości kośćca w różnych miejscach anatomicznych (kręgosłup, kość udowa, całe ciało i przedramię). Urządzenie służy do oszacowania ryzyka złamań przy użyciu kategorii złamania określonych przez WHO i stopnia zmian osteoporotycznych oraz oceny masy i rozmieszczenia tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej w sposób bezpieczny i nieinwazyjny.

Pacjenci Ośrodka podczas rutynowej oceny stanu odżywienia, uzyskują wyniki badań za pomocą wspomnianych urządzeń oraz parametrów biochemicznych krwi. Są oni również proszeni o noszenie urządzeń monitorujących poziom ich wydatków energetycznych i aktywności fizycznej i wypełnianie tzw. dzienniczków żywieniowych. Funkcjonuje tu także pracownia żywieniowo-dietetyczna, w której podczas rutynowych wywiadów z pacjentami ocenia się ich nawyki żywieniowe, preferencje pokarmowe i popełniane błędy żywieniowe i dietetyczne. U wszystkich oceniany jest poziom wiedzy żywieniowej, którą badani mają okazję zweryfikować pod okiem wykwalifikowanych dietetyków.

Adaptacje pomieszczeń wykonano zgodnie z najwyższymi standardami medycznymi i wymaganiami dla aparatury badawczej. W Ośrodku Badań Żywieniowych znajdują się takie pomieszczenia jak: pracownia badań densytometrycznych, analizy składu ciała, pracownia antropometryczna i badań metabolicznych oraz badań żywieniowo-dietetycznych. W kompleksie znajduje się również poczekalnia dla pacjentów.

Ośrodek do końca tego roku przeprowadzi interwencję żywieniową na grupie 600 pacjentów. Odwiedzają nas jednak nie tylko pacjenci biorący udział w "bioaktywnym projekcie". Chętnie o zdrowej żywności rozmawiamy też z zainteresowanymi uczniami szkół ponadpodstawowych, którzy chcą zobaczyć jak wygląda praca profesjonalnego dietetyka. Przedszkolakom tłumaczymy co to znaczy "zdrowe jedzenie" i czym małemu smakoszowi grozi nadużywanie słodyczy.




Powrót do aktualności »

©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego