Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

  

2013.11.18
"Otwarcie Ośrodka Badań Żywieniowych" - realizacja badań klinicznych w projekcie.

W dniu 31 października 2013 na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbyło się uroczyste otwarcie Ośrodka Badań Żywieniowych z udziałem JM Rektora prof. dr. hab. Grzegorza Skrzypczaka. Ośrodek powstał w ramach projektu "Nowa Żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych", którego realizacja trwa już prawie cztery lata. Jego ostatni etap, obejmujący interwencję żywieniową na grupie 600 pacjentów, realizowany jest w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. W nowopowstałym ośrodku przeprowadzane są badania żywieniowo-kliniczne wśród pacjentów cierpiących na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, otyłość i nieswoiste stany zapalne jelit. Celem rozpoczętych właśnie badań jest wykazanie skuteczności opracowanych nowych produktów spożywczych o podwyższonej wartości prozdrowotnej, zawierających składniki biologicznie czynne o działaniu terapeutycznym. Do zespołu realizującego badania żywieniowe należą: prof. dr hab. Jan Jeszka, dr Magdalena Człapka-Matyasik, dr Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, mgr Małgorzata Fejfer i mgr Joanna Mierkiewicz.

Zaadaptowane po dawnym bufecie pomieszczenia przygotowano według najwyższych standardów medycznych i wymagań dla aparatury badawczej. W Ośrodku Badań Żywieniowych znajdują się takie pomieszczenia jak: pracownia badań densytometrycznych, analizy składu ciała, pracownia antropometryczna i badań metabolicznych oraz badań żywieniowo-dietetycznych. W kompleksie znajduje się również poczekalnia dla pacjentów.

Ośrodek wyposażony jest w jedyny w Polsce specjalistyczny analizator składu ciała BOD POD, precyzyjnie określający między innymi gęstość ciała i zawartość tkanki tłuszczowej metodą pletyzmografii. Badanie analizatorem jest bezpieczne, nieinwazyjne i krótkie. Obecnie BOD POD określany jest na świecie złotym standardem w ocenie składu ciała ze względu na wyjątkową dokładność i powtarzalność wyników oraz możliwość badania różnych grup ludności, również dzieci.

Ośrodek Badań Żywieniowych posiada również wysokoczuły densytometr rentgenowski DEXA, który za pomocą niskich dawek promieniowania rentgenowskiego dokonuje precyzyjnego pomiaru gęstości kośćca. Urządzenie służy do oszacowania ryzyka złamań oraz stopnia zmian osteoporotycznych.

Fotorelacja z otwarcia ośrodka - zdjęcia Jacek Anioła.




















Powrót do aktualności »

©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego