Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

  

2013.11.15
"Mufinkami chcą leczyć cukrzycę" - rozmowa z dr Joanną Kobus-Cisowską.

Dziś w Głosie Wielkopolskim można przeczytać wywiad z dr Joanną Kobus-Cisowską, która przedstawia projekt Bioaktywna Żywność. W szczególności Pani doktor opowiada o powstałych w czasie całego projektu produktach spożywczych oraz możliwościom ich zastosowania w żywieniu pacjentów z określonymi jednostkami chorobowymi takimi jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie czy nieswoiste zapalenie jelit. W artykule poruszane są kwestie rozpoczynających się właśnie badań klinicznych wśród 600 pacjentów, którzy zostali do nich odpowiednio wytypowani przez współpracujących z projektem lekarzy oraz możliwością, jakie realizacja projektu i jego pomyślne zakończenie daje w zwiększeniu innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego.

"Mufinkami chcą leczyć cukrzycę" Polska Głos Wielkopolski [pdf 1,8 MB]



Powrót do aktualności »

©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego