 |
Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09 |
"Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
właściwościach prozdrowotnych" |
Strona główna |
Kontakt |
|
|
 |
|
2010.10.24 |
XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, "Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu"
|
XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, organizowana przez Komitet Nauk o Żywności PAN, Wydział Nauk o Żywności SGGW oraz Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
odbyła się w dniach
30 czerwca - 1 lipca 2011 r. na terenie kampusu SGGW w Warszawie. Tematyka Sesji dotyczyła właściwości i oceny jakości surowców i produktów spożywczych, oraz aspektów innowacyjności w technologii żywności.
Poruszano także tematykę produktów tradycyjnych i regionalnych w aspekcie współczesnego przemysłu a konsumenta.
Głównym celem udziału w XL Sesji Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk było zaprezentowanie wyników uzyskanych podczas dotychczasowych prac prowadzonych w ramach projektu badawczego.
W szczególności wyniki dotyczyły pozyskiwania oraz identyfikacji jakościowej i ilościowej związków biologicznie aktywnych, kwasów fenolowych oraz flawonoidów, wchodzących w skład ziół przyprawowych.
Prezentowano również wyniki zawartości związków biologicznie aktywnych w częściach anatomicznych wybranych nasion roślin strączkowych.
W czasie wykładów plenarnych poruszano między innymi tematy dotyczące żywności i jej przyszłości oraz komponentów wchodzących w jej skład. Dyskutowano również o metodyce pozyskiwania związków biologicznie
aktywnych z materiału roślinnego. Bardzo ciekawe z punktu widzenia zakresu merytorycznego prowadzonych badań w niniejszym projekcie były dyskusje panelowe o miejscu żywności i jej roli w żywieniu człowieka
oraz bezpieczeństwie żywności. Ten ostatni aspekt był szczególnie interesujący biorąc pod uwagę kreowanie nowych produktów o właściwościach bioaktywnych.
|
Powrót do aktualności »
|
|
 |
©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego |
 |
 |
 |
 |