Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

  

2010.09.12
"12th ASEAN FOOD CONFERENCE 2011"

   Głównym celem wyjazdu na "12th ASEAN FOOD CONFERENCE 2011", która odbyła się w dniach 16-18.06.2011 w Bangkoku było zaprezentowanie wyników uzyskanych podczas oceny zdolności przeciwutleniającej ekstraktów uzyskanych we wstępnych etapach projektu oraz wzięcie udziału w dyskusjach plenarnych dotyczących żywności innowacyjnej-funkcjonalnej. Szczególnie ciekawe z punktu widzenia projektu były wykłady dr Ping Fan Rao (Fuzhou University, Chiny) oraz Tomasa Stridsberga (Tetra Pak International) rozpoczynające konferencję. Mówili oni między innymi o drodze jaką trzeba pokonać od pomysłu i wyników laboratoryjnych do ich wykorzystania i zastosowania w produkcji żywności oraz możliwościach wykorzystania nowoczesnych metod pakowania do ochrony substancji bioaktywnych w żywności funkcjonalnej, a także wykorzystania samych opakowań jako nośnika informacji handlowo-marketingowo-żywieniowej. Wystąpienia te doskonale uzupełniały informacje, które można było uzyskać w czasie uczestnictwa w "Food Innovation Asia" oraz targach "Propak Asia 2011- BITEK" - imprezach które rozgrywały się tuż przed główną konferencją. Pierwsza z nich dotyczyła głównie samego procesu produkcji żywności bioaktywnej (żywności przyszłości, żywności funkcjonalnej, super żywności) oraz udziału poszczególnych grup (badacze, producenci, dystrybutorzy, konsumenci, jednostki kontrolujące) w jej przygotowaniu i obrocie. Szereg wykładów dotyczyło kryteriów jakie muszą spełniać nowe produkty, które są przeznaczone do wdrożenia na rynek, jakie badania powinny takie produkty przejść, kto powinien się zająć ich analizą i jak powinien wyglądać łańcuch dystrybucji i przechowywania tego rodzaju żywności. Natomiast w czasie targów można było obejrzeć nowe rozwiązania w zakresie pakowania żywności oraz materiałów jakie można zastosować do produktów stałych i płynnych.

   Dodatkowo w czasie wyjazdu uczestnicy mieli możliwość wejścia na teren tajskich uniwersytetów oraz rozmowy i wymiany wiedzy z zakresu technologii żywności, a przede wszystkim oceny nowej żywności wprowadzanej na rynek. W czasie wizyty w Chulalongkorn University, Faculty of Science, Department of Food Technology, w czasie rozmowy z dr Cheleedą Borompichaichaichartkul oraz dr Kiattisak Duangmal mieliśmy możliwość zapoznania się między innymi z metodami oraz procedurami oceny żywności, którą koncerny żywieniowe planują wprowadzić na krajowy rynek. Wizytowany wydział jest jednym z kilku centrów na terenie Tajlandii odpowiedzialnych za badanie nowych produktów, szczególnie wzbogaconych w dodatki funkcjonalne przed ich dopuszczeniem do dystrybucji. W czasie wizyty można było zobaczyć między innymi laboratorium analizy chemicznej oraz mikrobiologicznej żywności.


[Przedstawiciele projektu na konferencji w Bangkoku]







Powrót do aktualności »

©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego