Konferencjia pt. "Euro-mediterranean Symposium for Fruit and Vegetable Processing" odbyła się w Avignon we Francji w dniach 18 - 21 kwietnia 2011. Tematyka konferencji obejmowała zagadnienia związane
z prozdrowotnym działaniem składników zawartych w owocach oraz warzywach, a także ich przetworach oraz innowacyjnymi technologiami w przetwórstwie owoców i warzyw pozwalającymi poprawić jakość otrzymanych produktów.
Wiele uwagi poświęcono procesom degradacji składników prozdrowotnych żywności podczas przetwarzania surowców roślinnych, a także zmianom biodostępności składników aktywnych w trakcie procesów technologicznych.
Dyskutowano także na temat bezpieczeństwa zdrowotnego przetworów z owoców i warzyw.
Wiele uwagi poświęconej zostało warzywom kapustowatym, a przede wszystkim, związkom biologicznie aktywnym w nich zawartym, w szczególności glukozynolanom i związkom polifenolowym, oraz zachowaniem tych związków
po zastosowaniu różnych procesów technologicznych. W Sympozjum licznie wzięli udział m. in. przedstawiciele Uniwersytetu w Wageningen (Holandia), którzy tworzą jeden z wiodących ośrodków naukowych zajmujących się
związkami biologicznie aktywnymi zawartymi w warzywach kapustowatych. Wykład powitalny przedstawiony przez Matthijsa Dekkera pt: "Modelowanie prozdrowotnych właściwości przetworzonych owoców i warzyw" w całości poświęcony
był zagadnieniu wpływu procesów technologicznych na stabilność glukozynolanów zawartych w warzywach kapustowatych.
W ramach Sympozjum wygłoszone zostały także wykłady i doniesienia dotyczące preferencji i akceptacji konsumentów w odniesieniu do nowych produktów spożywczych i innowacyjnych technologii wprowadzanych
obecnie na świecie do przetwórstwa owoców i warzyw oraz korzyści wynikających z ich zastosowania.
Prelegenci zwracali uwagę na zwiększającą się świadomość konsumentów co do wartości prozdrowotnych składników żywności, a także nie ustającą potrzebę edukacji, szczególnie wśród dzieci i młodzieży,
co do wpływu sposobu odżywiania i roli owoców i warzyw w diecie w prewencji wielu groźnych chorób.
[Przedstawiciele projektu na konferencji w Avignon]
|