Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

  

2010.04.06
"Żywność bioaktywna czyni cuda" - wykład w ramach XIV Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki

Dnia 29 marca 2011r. w sali wykładowej Ośrodka Nauki Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu odbył się cykl wykładów w ramach XIV Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Tematyka jednego z wygłoszonych wykładów poruszała zagadnienia związane z żywnością prozdrowotną, będącą częścią Projektu badawczego POIG 01.01.02-00-061/09 "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych". Wykład zatytułowany "Żywność bioaktywna czyni cuda" został wygłoszony przez dr inż. Annę Gramza-Michałowską, pracownika Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Podczas prezentacji poruszono szereg zagadnień związanych z wpływem wybranych składników żywności na długowieczność, ogólny stan zdrowia oraz redukcję zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi. Omówiono wybrane substancje bioaktywne żywności, w tym przeciwutleniacze, fitohormony, mikroorganizmy probiotyczne, błonnik spożywczy i prebiotyki, witaminy i inne. W podsumowaniu przedstawiono perspektywy wykorzystania potencjału żywności bioaktywnej w codziennej diecie człowieka.


Zdjęcie uczestnika Festiwalu dr inż. Anna Gramza-Michałowska




Powrót do aktualności »

©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego