Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

2010.09.18
Udział przedstawicieli projektu bioaktywna żywność w konferencji Food Design.

W dniu 13.09.2010 przedstawiciele projektu "Bioaktywna Żywność" wzięli udział w konferencji "Food Design" poświęconej projektowaniu żywności, usług, produkcji i doświadczenia związanego z jedzeniem. Konferencja organizowana przez firmę Pro Design na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego odbyła się w Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu.

Konferencja miała na celu przedstawienie koncepcji Food Design czyli innowacyjnego projektowania żywności, diety, doświadczenia związanego z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją. Food Design to również projektowanie produkcji i usług dla branży spożywczej. Konferencja i warsztaty miały odpowiedzieć na pytania: Jak wprowadzić innowację w firmie z zakresu Food Design? Jak wykorzystać europejski know how z branży spożywczej? Jak tworzyć produkty i marki o korzeniach lokalnych odnoszące sukces na rynkach globalnych? Uczestnicy konferencji i warsztatów dowiedzieli się od najlepszych europejskich specjalistów, na czym polegają innowacje w dziedzinie Food Design, poznali case study światowych firm, które oparły swoją strategię o innowacje w zakresie Food Design i osiągnęły sukces. Dzięki pracy w multidyscyplinarnych zespołach mieli się nauczyć jak przekładać wiedzę i doświadczenie specjalistów różnych dziedzin na rozwój własnego biznesu.

Konferencja była prowadzona przez europejskich specjalistów w dziedzinie innowacji i Food Design: Roberto Vergantiego, który poprowadził wykład "Innowacja oparta na designie w branży spożywczej: Jedzenie ma znaczenie", Annę Meroni, Marti Guixe "Food designing - O projektowaniu żywności", Adama Tasi "Doświadczanie żywności i zapachów", Katja Gruijters "Piękno jedzenia z natury" oraz Desiree Struijk "Doświadczenie multisensoryczne w branży spożywczej".



Powrót do aktualności »

©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego