Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09  
   "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych
     właściwościach prozdrowotnych"
Strona główna | Kontakt |  
Strona główna
Wnioskodawca
Podmioty współpracujące
Cel projektu
Streszczenie projektu
Plan realizacji
Linki
Prasa o projekcie
Publikacje
Pliki do pobrania

MENU
Publikacje
Doniesienia konferencyjne
Prace naukowe spis [pdf]

Publikacje

2015
  1. Bryła A., Lewandowicz G., Juzwa W. Encapsulation of elderberry extract into phospholipid nanoparticles. Journal of Food Engineering. 2015. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.07.025
  2. Dziedzic K., Górecka D., Marquesc A., Rudzińska M., Podolska G. The Content of Phytosterols in Raw and Roasted Buckwheat Groats and By-products, Czech Journal of Food Sciences 33, 424-430, 2015.
  3. Dziedzic K., Górecka D., Szwengiel A., Smoczyńska P., Czaczyk K., Komolka P. Binding of bile acids by pastry products containing bioactive substances during in vitro digestion. Food & Function, 6, 1011-1020, 2015.
  4. Grajek K., Wawro A., Pieprzyk-Kokocha D. Bioactivity of morus alba L. extracts- an overview. International Juornal of pharmaceutical sciences and research 6 (8), 3110-3122, 2015.
  5. Hęś M., Górecka D., Dziedzic K., Kobus-Cisowska J., Korczak J. Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (98), 102 - 115, 2015,
  6. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Krzywdzińska-Bartkowiak M., Piątek M., Baranowska Hanna M., Białas W., Jeziorna M., Kubiak P. Finely comminuted frankfurters fortified with potato juice - Quality and structure, Journal of Food Engineering; DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.05.016
  7. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Makowska A., Knoll I., Błaszczak W., Białas W., Kubiak P. Pasta Fortified with Potato Juice: Structure, Quality, and Consumer Acceptance Journal of Food Science, 80(6), 1377-1382, 2015. DOI:10.1111/1750-3841.12906
  8. Kowalska K., Olejnik A., Rychlik J., Grajek W. Cranberries (Oxycoccus quadripetalus) inhibit lipid metabolism and modulate leptin and adiponectin secretion in 3T3-L1 adipocytes, Food Chemistry, 185, 383-388, 2015.
  9. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A. Goji berry (Lycium barbarum): a composition and health effects. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2015, 66(2), w druku doi:10.1515/pjfns-2015-0040
  10. Nestorowicz R. Wyzwania dla komunikacji marketingowej w procesie wprowadzania na rynek innowacyjnych produków żywnościowych, Logistyka nr 2/2015, płyta CD.
  11. Nestorowicz R. Information Asymmetry and the Effectiveness of Marketing Communications on health-oriented Food Market 15th EBES Conference Lisbon Proceedings (w druku)
  12. Nestorowicz R. The Information Activity of the Bioactive Food Consumers 2nd Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2015) - Conference Proceedings (w druku)
  13. Radziejewska-Kubzdela E., Biegańska-Marecik R. A comparison of the composition and antioxidant capacity of novel beverages with an addition of red cabbage in the frozen, purée and freeze-dried forms Food Science and Technology, 62, 821-829, 2015.
  14. Sidor A., Gramza-Michałowska A. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food - a review. Journal of Functional Foods 2015, w druku doi:10.1016/j.jff2014.07.012
  15. Teleszko M., Wojdyło A. Comparision of phenolic compounds and antioxidant potential between selected edible fruits and their leaves, Journal of Functional Foods, 2015, 736-746.
  16. Teleszko M., Wojdyło A., Rudzińska M., Oszmiański J., Golis T. Analysis of Lipophilic and Hydrophilic Bioactive Compounds Content in Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Berries, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, 63 (16), 4120-4129.
  17. Zielińska-Dawidziak M. Plant ferritin - a source of iron to prevent its deficiency. Nutrients 7, 1184-1201, 2015.
2014
  1. Adamska T., Ewertowska M., Ignatowicz E., Kujawska M., Kidoń M., Matuszewska A., Oszmiański J., Szaefer H., Jodynis-Liebert J. Effects of long-term administration of freeze-dried chokeberry juice to rats. Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences 4, 154-161, 2014.
  2. Bryła A., Fryczyńska K., Białas W., Lewandowicz G. An attempt to application of microfiltration membrane unit for nanoencapsulation of elderberry extract into liposomes In: Konieczny K., Korus I. (Eds.), Membranes and Membrane Processes in Environmental Protection, Monographs of the Environmental Engineering Committee, Polish Academy of Sciences, 118, 343-353, 2014.
  3. Bryła A., Juzwa W., Białas W., Lewandowicz G. Nanoencapsulation of elderberry extract using a membrane contactor. In: Konieczny K., Korus I. (Eds.), Membranes and Membrane Processes in Environmental Protection, Monographs of the Environmental Engineering Committee, Polish Academy of Sciences, 118, 333-341, 2014.
  4. Bryła A., Juzwa W., Lewandowicz G. Kapsułkowanie soku z ziemniaka w liposomach, Biuletyn IHAR 272, 49-62, 2014.
  5. Flaczyk E., Przeor M., Kobus-Cisowska J., Biegańska-Marecik R. Ocena jakości sensorycznej nowych potraw z jarmużem (Brassica oleraacea) BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. -XLVII, 3, 392-396, 2014.
  6. Gościnna K., Walkowiak Tomczak D., Czapski J. Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych Apar. Bad. Dydakt., 19(2), 71-77, 2014.
  7. Górecka D., Dziedzic K., Hęś M. A characteristic of dietary fiber in barley and buckwheat groats and its bile acids Italian Journal of Food Science, 26, 1, 103-108, 2014.
  8. Gramza-Michałowska A. Caffeine in tea Camellia sinensis - content, absorption, benefits and risks of consumption. Journal of Nutrition Health & Aging, 18(2), 143-149, 2014.
  9. Hęś M., Dziedzic K., Górecka D., Drożdżyńska A., Gujska E. Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition. Plant Foods Hum. Nutr., 69,3, 276-282, 2014.
  10. Jeszka-Skowron M., Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Kośmider A., Górecka D. Optymalizacja procesu ekstrakcji związków fenolowych o aktywności przeciwrodnikowej z liści morwy białej za pomocą metody płaszczyzny odpowiedzi (RSM). Żywność Nauka Technologia Jakość 1,(92), 148-159, 2014.
  11. Jędrusek-Golińska A., Szymandera-Buszka K., Waszkowiak K., Goliński M., Rektor K. Czynniki determinujące zakup prozdrowotnych mlecznych napojów fermentowanych na przykładzie zachowań konsumentów z terenu Poznania. Marketing i Rynek, 21, 7: 281-289, 2014.
  12. Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Hęś M., Kmiecik D., Kobus-Moryson M., Przeor M. Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku, Probl Hig Epidemiol 95(1), 138-142, 2014.
  13. Komolka P., Górecka D., Szymandera-Buszka K., Jędrusek-Golińska A., Dziedzic K. Wpływ dodatku produktów bogatych w substancje bioaktywne na skład i jakość sensoryczną ciastek owsianych. Brom. i Chem. Toksykol., XLVII, 3, 497-502, 2014.
  14. Kowalczewski P., Sip A., Lewandowicz G. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa soku ziemniaczanego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 24/45 (2), 56-61, 2014.
  15. Kowalska K., Olejnik A., Rychlik J., Grajek W. Cranberries (Oxycoccus quadripetalus) inhibit adipogenesis and lipogenesis in 3T3-L1 cells Food Chemistry, 148, 246-252, 2014.
  16. Krejpcio Z., Król E., J. Suliburska J., Staniek H., J. Kobus-Cisowska J. Novel bioactive food products based on milk as sources of dietary minerals. Conference handbook. 2nd International Symposium on Minerals & Dairy Products, 26-27.02.2014,
  17. Krejpcio Z., Król E., Suliburska J., Staniek H., Gumienna M., Lasik M. Novel prototypes of pasta as sources of essential minerals. Abstract Book, International Conference on Food Innovation FoodInnova-2014, Universidad Nacional De Entre Rios, Concordia, Argentina.
  18. Król E, Krejpcio Z., Staniek H. Suliburska J, Piątek M, Krzywdzińska-Bartkowiak M., Lewandowicz G., Kowalczewski P. The content of essential minerals in novel meat products enriched with potato juice. Abstact book, 2nd International Congress on Food Technology, 05-07.11.2014, Kusadasi (Turcja), str. 279
  19. Kulczyński B., Groszczyk B.,Cerba A., Gramza-Michałowska A. Owoce goji (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych - przegląd literatury Nauka. Przyroda. Technologie, 8(2), #19, 2014.
  20. Niedzielski P., Zielińska-Dawidziak M., Kozak L., Kowalewski P., Szlachetka B., Zalicka S., Wachowiak W. Determination of Iron Species in Samples of Iron-Fortified Food. Food Analytical Methods 7, 2023-2032, 2014
  21. Nowicka P., Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. Poprawa walorów smakowych i wartości żywieniowej przecieru aroniowego poprzez dodatek wytłoków z lnu i suszonych liści stewii, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(92), 124-136, 2014.
  22. Radziejewska-Kubzdela E., Biegańska-Marecik R., Kidoń M. Applicability of vacuum impregnation to modify physico-chemical, sensory and nutritive characteristics of plant origin products: A review Int. J. Mol. Sci., 15(9), 16577-16610, 2014.
  23. Staniek H., Król E., Krejpcio Z., Gumienna M., Lasik M. Evaluation of the content of Cd and Pb in the extruded products with the addition of broad bean post-fermentation meal and herbs International Proceedings of Chemical, biological & Environmental Engineering, 67, 1-5, 2014.
  24. Szymandera-Buszka K., Jędrusek-Golińska A., Waszkowiak K., Goliński M. Postawy studentów Politechniki Poznańskiej wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne Marketing i Rynek, 21, 7, 763-770, 2014.
  25. Teleszko M., Wojdyło A. Bioactive compounds vs. organoleptic assessment of 'smoothies' type products prepared from selected fruit species International Journal of Food Science & Technology 49(1), 98-106, 2014.
  26. Zielińska-Dawidziak M., Piasecka-Kwiatkowska D., Król E., Staniek H., Krejpcio Z. The safety of food supplemented in iron with sprouted in abiotic stress legumes seeds - heavy metal pollution. International Proceedings of Chemical, Biological and Environmental Engineering 67, 23-27, 2014.
  27. Zielińska-Dawidziak M., Piasecka-Kwiatkowska D., Zemleduch-Barylska A., Popowska C., Kołecka C., Górecka P. Detekcja alergennych białek mleka w wybranych produktach spożywczych. Red.:T. Tatarko, A. Duda-Chodak, M. Witczak, Najgebauer-Lejko. Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności. Wyd: OM PTTŻ, Kraków. ISBN 948-83-937001-3-4, str. 158-169.
2013
  1. Gościnna K., Czapski J., Walkowiak-Tomczak D. Zmiany aktywności przeciwutleniającej zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania. Aparatura badawcza i dydaktyczna, 2013, 4, w druku.
  2. Gościnna K., Czapski J. Wpływ odmiany na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów i cechy sensoryczne soków z buraka ćwikłowego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11, 9-11, 2013.
  3. Makowska A., Mildner-Szkudlarz S., Obuchowski W. Effect of brewer's spent grain addition on properties of corn extrudates with an increased dietary fibre content. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. vol. 63, n. 1, 19-24, 2013.
  4. Obuchowski W., Majcher M., Makowska A., Kołodziejczyk P., Chalcarz A., Paschke H. Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym. Bromatologia i chemia toksykologiczna, 3, 323-330, 2013.
  5. Obuchowski W., Makowska A., Łuczak M. Potencjalne możliwości wykorzystania otrąb pszennych nie tylko na cele paszowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 7, 12-13, 2013.
  6. Białas W., Leśniak D., Czerniak A., Kubiak P., Celka K. Zastosowanie polipropylenowych membran mikrofiltracyjnych do otrzymania emulsji. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2, 167-173, 2013.
  7. Kowalczewski P., Bryła A. Wpływ obróbki technologicznej na potencjał antyoksydacyjny soku ziemniaczanego. Młodzi Naukowcy dla Polskiej Nauki. Część VIII. Nauki przyrodnicze, tom II, 2013.
  8. Bryła A. Struktura i otrzymywanie nanokapsułek liposomowych. Młodzi Naukowcy dla Polskiej Nauki. Część VIII. Nauki przyrodnicze, tom II, 2013.
  9. Jędrusek-Golińska A., Szymandera-Buszka K., Waszkowiak K., Gumienna M., Lasik M., Spychała N. Ocena jakości sensorycznej przekąsek zbożowych z dodatkiem substancji bioaktywnych. Probl. Hig. i Epidemiol. 94 (02), 324-327, 2013.
  10. Szymandera-Buszka K.,Jędrusek-Golińska A., Waszkowiak K., Gumienna M., Lasik M. Ocena jakości sensorycznej makaronów z dodatkiem substancji bioaktywnych. Probl Hig Epidemiol. 94(4), 876-878, 2013.
  11. Flaczyk E., Charzyńska A., Przeor M., Korczak J. Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów. Nauki Inżynierskie i Technologie, z. 4, 2013.
  12. Jeszka-Skowron M., Flaczyk E. Próba zaprojektowania nektaru porzeczkowego z dodatkiem ekstraktu z liści morwy o właściwościach prozdrowotnych. w monografii pt.: Zdrowie w kosmetologii i dietetyce - aspekty biomedyczne, społeczne i kulturowe Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, 111-117, 2013.
  13. Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Przeor M., Korczak J., Remiszewski M., Korbas E., Buchowski M. Chemical characterization and antioxidative properties of Polish variety of Morus alba L. leaf aqueous extracts from the laboratory and pilot-scale processes. Agricultural Sciences 4, 5B, 141-147, 2013.
  14. Kobus-Cisowska J., Gramza-Michałowska A., Kmiecik D., Flaczyk E., Korczak J. Mulberry fruit as an antioxidant component in muesli. Agricultural Sciences 4, 5B, 130-135, 2013.
  15. Szwajgier D. Anticholinesterase Activity of Phenolic Acids and their Derivatives. Zeitschrift fur Naturforschung C, 68c, 125-132, 2013.
  16. Szwajgier D. Inhibition of cholinesterases by phenolic acids detected in beer: a dose-response model approach. African Journal of Biotechnology, 12(14), 1675-1681, 2013.
  17. Szwajgier D., Wydrych M., Więcław E., Targoński Z. Anticholinesterase and antioxidant activities of commercial preparations from Ginkgo biloba. Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, 12(5), 111-125, 2013.
  18. Kuligowski M., Gumienna M., Nowak J., Czarnecki Z. The use of electrophoretic technics in the estimation of proteins changes as the fermentation process intensity marker. Aparatura Badawczo-Rozwojowa, 4, 2013.
  19. Biegańska-Marecik R., Radziejewska-Kubzdela E. Effect of freezing and freeze dryling on biological active compounds in kale leaves. Analysis and consumer acceptance of food products, 2013, w druku.
  20. Radziejewska-Kubzdela E., Biegańska-Marecik R. The effect of technological process on contents of biological active conpounds in red cabbage. Analysis and consumer acceptance of food products, 2013, w druku.
2012
  1. Zielińska-Dawidziak M., Nawracała J., Piasecka-Kwiatkowska D., Staniek H., Król E., Krejpcio Z. "Wpływ roku zbioru nasion soi (Glycine max l. Merrill) na akumulację żelaza z roztworów FeSO4". Fragmenta Agronomica 29 (4), 2012.
  2. Gumienna M., Szwengiel A., Lasik M., Czarnecki Z. "Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. t. 45, nr 3, 531-537, 2012.
  3. Walkowiak-Tomczak D., Czapski J. "Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania." Aparatura Badawcza i Dydaktyczna. 2, 53-60, 2012.
  4. Czapski J. "Opracowywanie nowych produktów żywnościowych o charakterze prozdrowotnym. Cz.II." Przemysł Spożywczy. 66 ()2, 38-42, 2012.
  5. Lewandowicz G., Kowalczewski P., Białas W., Olejnik A., Rychlik J. "Separacja frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej". Biuletyn IHAR, w druku.
  6. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Makowska A., Olejnik A., Obuchowski W. "Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka". Biuletyn IHAR, w druku.
  7. Hęś M., Górecka D., Dziedzic K."Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products". Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 11(2), 167-174, 2012.
  8. Dziedzic K., Górecka D., Kucharska M., Przybylska B."Influence of technological process during buckwheat groats production on dietary fibre content and sorption of bile acids". Food Research International 47, 279-283, 2012.
  9. Komolka P., Górecka D."Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego". Żywność Nauka Technologia Jakość 2, 68-76, 2012.
  10. Obuchowski W., Łuczak M. "Współczesne problemy oraz oczekiwania związane z produkcją makaronu w Polsce". Przegląd Zbożowo-Młynarski 10, 12-13, 2012.
  11. Kowalczewski P., Celka K., Białas W., Lewandowicz G. "Antioxidant activity of potato juice." Acta Scientarum Polonorum, Technologia Alimentaria 11(2), 175-181, 2012.
  12. Białas W., Michaś Ł., Lewandowicz G., Jankowski T. "Zastosowanie procesu ultrafiltracji do modyfikacji sensorycznej soku z aronii." W: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska, vol. 95. Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska, tom1, red. Konieczny K. i Korus I., Gliwice 2012, str. 345-354, 2012.
  13. Białas W., Paul G., Lewandowicz G. "Zastosowanie próżniowej destylacji membranowej w procesie zatężania soku z aronii." W: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska, vol. 96. Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska, tom2, red. Bodzek M. i Pelczar J., Gliwice 2012, str. 87-99, 2012.
2011
  1. Olejnik A., Białas W., Tomczyk J., Lewandowicz G. "Cytotoksyczność i genotoksyczność soku z ziemniaka." Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu 205, 118-125, 2011.
  2. Oszmiański J., Nowicka P., Rubiński P. "Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości." Przem. Ferm. i Owoc - Warzywny, 7-8, 2011
  3. Teleszko M., "Żurawina wielkoowocowa- możliwości wykorzystania do produkcji biożywności" ŻYWNOŚĆ Nauka Technologia Jakość, 6(79), 132- 141, 2011
  4. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Zawartość kwasu elagowego i spolimeryzowanych proantocyjanidyn w pseudoowocach wybranych gatunków róż" ŻYWNOŚĆ Nauka Technologia Jakość- zgłoszona do druku
  5. Oszmiański J., Wojdyło A., Gorzelany J., Kapusta I. "Identification and Characterization of Low Molecular Weight Polyphenols in Berry Leaf Extracts by HPLC-DAD and LC-ESI/MS", J. Agric. Food Chem. 59, 12830-12835, 2011.
  6. Kowalska K. "Naturalne związki zaangażowane w kontrolę masy tkanki tłuszczowej w badaniach in vitro", Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 65, 515-523, 2011.
  7. Nesterowicz R., Nowak L. "Produkty bioaktywne - nowy wymiar konkurencyjności przedsiębiorstw handlowych" w Orientacja rynkowa we współczesnym handlu detalicznym, Zeszyty naukowe 177, 116-125, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2011.
  8. Nesterowicz R. "Konsument wobec innowacji na rynku produktów żywnościowych" w Marketing Przyszłości - trendy, strategie, instrumenty. Przedsiębiorstwo i konsument w ewoluującym otoczeniu,Zeszysty naukowe nr 661, Ekonomiczne problemy usług nr 73, 147-157, Zeszysty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2011.
2010
  1. Nesterowicz R., Nowak L. "Żywność bioaktywna a preferencje konsumentów" w Zarządzanie produktem. Kreowanie marki. Zeszyty naukowe 154, 241-247, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2010.


Doniesienia konferencyjne

  1. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Związki bioaktywne rokitnika pospolitego (Hipophäe rhamnoides L.)", V Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Owoców i Warzyw, Kraków, 17- 18. 05. 2012.
  2. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Ocena walorów prozdrowotnych wybranych gatunków polskich owoców", V Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Owoców i Warzyw, Kraków, 17- 18. 05. 2012.
  3. Teleszko M., Golis T. "Potencjał prozdrowotny owoców róży", XVI SN SMKN PTTŻ, Olsztyn, 12- 13.05. 2011.
  4. Teleszko M. "Zawartość związków biologicznie aktywnych w produktach owocowych typu 'smoothies' a pożądalność konsumencka tych przetworów", XVII SN SMKN PTTŻ, Kraków, 10-11.05. 2012.
  5. Teleszko M. "Identyfikacja związków antocyjanowych żurawiny wielkoowocowej w układzie LC/MS", XVII SN SMKN PTTŻ, Kraków, 10-11.05. 2012. Borowiec K., Use of bilberry Vaccinum myrtillus (Ericaceae) fruit in the treatment of Alzheimer's disease and diabetes mellitus", X Konferencja Naukowa Doktorantów, "Problemy technologii produkcji roślinnej, zwierzęcej i żywności", Lublin 23-24.04.2012.
  6. Lewandowicz G., Olejnik A, Białas W., Tomczyk J. "Cytotoksyczność i genotoksyczność soku z ziemniaka" ,Materiały Konferencji Naukowej "Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta", Poznań 17-18.05.2011.
  7. Kowalczewski P., Celka K., Białas W. Lewandowicz G. "Aktywność biologiczna soku ziemniaczanego", I Wielkopolska Konferencja "Nauka Gospodarce Żywnościowej i Biotechnologii", Poznań 17-18.06.2011.
  8. Kowalska K., Olejnik A., Tomczyk J. "Wpływ owoców żurawiny leśnej Oxycoccus quadripetalus na proces adipogenezy, lipogenezy i różnicowania adipocytów linii 3T3-L1", I Wielkopolska Konferencja "Nauka Gospodarce Żywnościowej i Biotechnologii", Poznań 17-18.06.2011.
  9. Kowalska K., Olejnik A., Tomczyk J. "Canberry (Vaccinium Oxycoccus) and Lingoberry (Vaccinium Vitis-idaea) modulate adipogenesis in 3T3-L1 preadipocytes", International Scientific Conference on Nutraceuticals and Functional Foods, Food and Function, Kosice, Slovakia, 25-27.10.2011.
  10. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Zawartość kwasu elagowego w wybranych gatunkach róż owocowych", I Konferencja Naukowa "Róże owocowe w uprawie, przetwórstwie, żywieniu i ochronie zdrowia" , Warszawa, 08.12. 2011.
  11. Krejpcio Z., Król E., Suliburska J., Staniek H., Wójciak W.R., Wiśniewska J., Flaczyk E., Gramza-Michałowska A. "Changes in the content of minerals in plant materials and their extracts designed for functional foods", Conference on Food Factors ICoFF-2011 (Food for Wellbeing - from function to processing), Taipei, Tajwan, 20-23.11.2011.
  12. Zielińska-Dawidziak M, Piasecka-Kwiatkowska D, Lampart-Szczapa E, Staniek H, Król E, Krejpcio Z. "New approach for supplementation food in iron - application of sprouted leguminous seeds", Conference on Food Factors ICoFF-2011 (Food for Wellbeing - from function to processing), Taipei, Tajwan, 20-23.11.2011.
  13. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Marszewska M., Krzywdzińska-Bartkowiak M., Piątek M., Piotrowska E., Dolata W. "Danie gotowe warzywno-mięsne wzbogacone w bioaktywne składniki ziemniaka", Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej", Poznań 26-27.09.2012.
  14. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Jeziorna M., Piotrowska E., Dolata W., Krzywdzińska-Bartkowiak M. , Piątek M., "Wpływ wzbogacania bioaktywnymi składnikami ziemniaka na jakość kiełbasy parówkowej", Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej", Poznań 26-27.09.2012.
  15. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Małecka A., Krzywdzińska-Bartkowiak M. , Piątek M., Piotrowska E., Dolata W., "Ocena porównawcza pasztetów zbogaconych w bioaktywne składniki ziemniaka z wyrobem tradycyjnym", Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej", Poznań 26-27.09.2012.
  16. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Liście wybranych owoców jagodowych jako potencjalne źródło przeciwutleniaczy", XL SKNŻ PAN, Warszawa, 29.06.- 01.07. 2011
  17. Białas W., Michaś Ł., Lewandowicz G., Jankowski T. "Zastosowanie procesu ultrafiltracji do modyfikacji sensorycznej soku z aronii", IX Konferencja Naukowa Membrany i Procesy Membranowe w Ochronie Środowiska, Kościelisko-Zakopane 30.05-02.06.2012.
  18. Białas W., Paul G., Lewandowicz G. "Zastosowanie próżniowej destylacji membranowej w procesie zatężania soku z aronii", IX Konferencja Naukowa Membrany i Procesy Membranowe w Ochronie Środowiska, Kościelisko-Zakopane 30.05 - 02.06.2012.
  19. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Zawartość związków fenolowych w zależności od stopnia dojrzałości owoców", IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Łódź, 20-21.05.2011.
  20. Lewandowicz G., Kowalczewski P., Białas W., Olejnik A., Rychlik J. "Separacja frakcji soku ziemniaczanego różniących się masa cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej", VII Konferencja Naukowa "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Jugowice 8-10.05.2012.
  21. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Olejnik A., Makowska A., Obuchowski W. "Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka", VII Konferencja Naukowa "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie", Jugowice 8-10.05.2012.
  22. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Knoll I., Makowska A., Obuchowski W. "Makaron wzbogacony sokiem z ziemniaka", VII Konferencja Naukowa "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie" Jugowice 8-10.05.2012.
  23. Kowalczewski P., Lewandowicz G., Łoszyńska S., Biegańska-Marecik R., Białas W. "Ocena jakości napoju owocowego zawierającego przetworzony sok z ziemniaka", VII Konferencja Naukowa "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie", Jugowice 8-10.05.2012.
  24. Teleszko M., Wojdyło A., Oszmiański J. "Zmiany zawartości związków fenolowych w zależności od stopnia dojrzałości owoców", IV OKNTPOiW, Łódź, 20-21.05.2011
  25. Teleszko M. "Możliwości wykorzystania żurawiny wielkoowocowej do produkcji biożywności", XVI SN SMKN PTTŻ, Olsztyn, 12-13.05. 2011.
  26. Wojdyło A., Oszmiański J., Teleszko M., Golis T. "Cultivars effects on the chemical composition and antioxidant activity of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries grown in Poland", XXVth International Conference on Polyphenols Comunications, Montpellier, 24-27.08.2010.
  27. Oszmiański J., Wojdyło A., Teleszko M. "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych", III Krajowe Seminarium Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Wrocław, 27-28.05.2010.



©Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wykonanie strony współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego