Streszczenie projektu:
Koncepcja projektu powstała w związku z szybkim wzrostem zachorowalności polskiego społeczeństwa na tzw.
choroby cywilizacyjne. Liczba osób dotkniętych tymi chorobami systematycznie wzrasta. Stały się one główną
przyczyną zgonów. Choroby cywilizacyjne pogarszają jakość życia, stanowią poważne obciążenie dla systemu
ochrony zdrowia i powodują wymierne straty społeczne. Ich leczenie jest trudne i kosztowne. Tymczasem liczne
prace naukowe wskazują, że zachorowalność na te choroby może być radykalnie zmniejszona przez dobór
odpowiedniej diety, bogatej w bioaktywne składniki. Problemem jest jednak to, że składniki te występują
w małej koncentracji, co ogranicza skuteczność ich działania. Proponowany projekt polega na opracowaniu
technologii i wprowadzeniu na rynek zupełnie nowej żywności, która byłaby zaprojektowana od podstaw pod
kątem określonego działania prozdrowotnego i skomponowana z takich składników, które zawierają w sobie
wyjątkowo dużą koncentrację bioaktywnych fito-związków o zbliżonym działaniu.
Projekt realizuje konsorcjum naukowe, w którym uczestniczy sześć jednostek naukowych, o silnie zróżnicowanym
profilu merytorycznym. Dobór wykonawców projektu został przeprowadzony w taki sposób, aby uzyskać możliwie
dużą komplementarność pod względem warsztatu naukowego, doświadczenia badawczego i kompetencji naukowych.
Tematyka projektu ma ścisły związek z celami PO IG, w priorytecie I "Badania i rozwój nowoczesnych technologii",
działanie 1.1. "Wsparcie badań naukowych dla gospodarki opartej na wiedzy" i podziałanie 1.1.2. "Strategiczne
programy badań naukowych i prac rozwojowych". Tematyka ta została także wymieniona w Krajowym Programie Badań
i Rozwoju: "Innowacyjne produkty żywnościowe o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej".
|